Črna ali divja odlagališča so posledica neozaveščenosti občanov.

Zato se moramo vsi zavedati, kako z našimi nepremišljenimi dejanji ogrožamo in uničujemo našo okolico, našo naravo.

Divja odlagališča niso samo problem ljubiteljev narave in čistega okolja, temveč vseh nas. Čeprav je res, da kup odpadkov sredi gozda najprej pade v oči sprehajalcem, ki so navezani na čisto okolje, pa se redno dogajajo tudi bolj skriti procesi, ki divja odlagališča spremenijo v pravo nevarnost za zdravje vseh ljudi v okolici. Raziskave namreč kažejo, da vsaj dve tretjini na črno odloženih odpadkov sestavljajo gradbeni odpadki, največkrat ostanek kakšne "samogradnje".

Navadno je to gradbeni material, kot so stare opeke, les in drugo, a v sredini kupa se vse prevečkrat znajdejo motorna olja, razredčila, barve, lepila in druge snovi. Nekdanji lastniki se ponavadi ne zmenijo niti za to, da bi te snovi primerno zavarovali ali vsaj zaprli posode in tako se prepuščene vremenskim razmeram počasi razlivajo in pronicajo skozi zemljo v podtalnico, našo zalogo pitne vode. goji berry

Varujmo zdravo vodo
Vodo, ki se pretaka in čisti v zgornjih plasteh zemlje, smo že dodobra uničili. Letošnje poročilo zavoda za zdravstveno varstvo kaže, da se kvaliteta pitne vode pri nas niža. Sicer je vzrokov za to več, največkrat se omenja kmetijstvo in slabo komunalno infrastrukturo, a zanimivo je, da v vodi vse prevečkrat najdemo tudi nevarne kemikalije, ki so čisto lokalnega izvora. Vsako neodgovorno odlaganje odpadkov v naravi pomeni slabšo kakovost življenja za vse ljubitelje narave in tiste, ki jih narava sploh ne zanima. Živimo namreč v istem košu in pijemo isto vodo. Razlika je samo v tem, da se eni tega zavedajo, drugi pa ne.

Divja odlagališča so v upravnih mlinih že dolgo nikogaršnja stvar. Čeprav se lahko nekateri kraji pohvalijo z zelo dobro urejenimi zbirnimi centri odpadkov, divja odlagališča še vedno rastejo, nekdanjega lastnika pa je skorajda nemogoče izslediti. Če se za odlagališče izve, je preden se prične odstranjevanje, potrebno najti plačnika, ki bo odvoz in čiščenje plačal. V prvi vrsti je to seveda povzročitelj odpadkov oziroma lastnik zemljišča.
 
Naj omenimo še, da je vsak kilogram odpadkov v gozdu, na travniku, ali ob cesti potencialna nevarnost, saj slabi zgledi še prehitro dobijo posnemovalce. Tam, kjer ne bo prvega kupa, divje odlagališče ne bo zraslo.

Pomagajmo vsi
Za reševanje problematike potrebujemo aktivno vključevanje vsakega posameznika! Vsi opazimo divja odlagališča - naj ne ostanejo skrita in prepuščnena naši brezbrižnosti. гвоздика

Prenašam galerijo.
Za ogled strani potrebujete Flash Player
© Občina Moravske Toplice
Občina Moravske Toplice - Norway Grants
Podprto z donacijo Norveške preko Norveškega finančnega mehanizma

Občina Moravske Toplice    Tel.: +386 (0)2 538 15 00    Fax.: +386 (0)2 538 15 02    Internet: www.moravske-toplice.si

Produkcija: Interplanet